Top 5 BHV materialen die elk bedrijf op orde moet hebben

Als je ooit hebt gedacht dat een brandblusser en een verbanddoos genoeg zijn om je bedrijf veilig te houden, dan heb je het mis. BHV-materialen, oftewel Bedrijfshulpverlening-materialen, zijn veel meer dan dat. Ze vormen de basis van je noodplan en zorgen ervoor dat je bedrijf klaar is voor elk noodgeval. Van herkenningsmiddelen tot blusapparaten, elk item speelt een belangrijke rol.  Maar wat zijn de 5 belangrijkste middelen dat elk bedrijf op orde moet hebben.
Inhoudsopgave

Als je ooit hebt gedacht dat een brandblusser en een verbanddoos genoeg zijn om je bedrijf veilig te houden, dan heb je het mis. BHV-materialen, oftewel Bedrijfshulpverlening-materialen, zijn veel meer dan dat. Ze vormen de basis van je noodplan en zorgen ervoor dat je bedrijf klaar is voor elk noodgeval. Van herkenningsmiddelen tot blusapparaten, elk item speelt een belangrijke rol.  Maar wat zijn de 5 belangrijkste middelen dat elk bedrijf op orde moet hebben.

Wat zijn BHV-materialen?

BHV-materialen zijn alle spullen die je nodig hebt om effectief op een noodsituatie te kunnen reageren. Denk aan alles wat je nodig hebt om eerste hulp te verlenen, een brand te blussen, of een gebouw veilig te ontruimen. Enkele essentiële soorten BHV-materialen zijn:

1. Herkenningsmiddelen: Denk bijvoorbeeld aan vestjes en helmen, zodat een BHV’er snel herkend wordt tijdens noodgevallen.

2. EHBO-middelen: Bijvoorbeeld een eerste hulpset dat kan helpen bij kleine of grote verwondingen, terwijl een AED levens kan redden bij hartfalen.

3. Blusmiddelen: Draagbare blustoestellen en brandslanghaspels zijn onmisbaar voor het bestrijden van kleine beginnende branden.

4. Ontruimingsmiddelen: Ontruimingsplattegronden en ontruimingssignalen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig het gebouw kan verlaten.

5. Communicatiemiddelen: Hoewel niet verplicht kunnen communicatiemiddelen zoals portofoons, piepers, DECT telefoons, fluitjes en megafoons helpen om bij calamiteiten de BHV te alarmeren, de onderlinge communicatie tussen de Bhv’ers te waarborgen en te communiceren met grote groepen mensen

Basisvereisten voor BHV-materialen in een bedrijf

Het is niet genoeg om deze materialen zomaar te hebben; ze moeten ook voldoen aan bepaalde basisvereisten:

– Herkenningsmiddelen: BHV-vestjes en helmen moeten zichtbaar en toegankelijk zijn.

– EHBO-middelen: Verbandtrommels en AED’s moeten volledig en toegankelijk zijn.

– Blusmiddelen: Brandslanghaspels en ook de kleine blusmiddelen moeten goed onderhouden worden en periodiek gekeurd.

– Ontruimingsmiddelen: Ontruimingsplattegronden en signalen moeten up-to-date en duidelijk zijn.

– Communicatiemiddelen: Communicatiemiddelen moeten toegankelijk en opgeladen zijn en regelmatig worden getest

Waarom zijn BHV-materialen belangrijk?

BHV-materialen zijn belangrijk voor de veiligheid van een bedrijf. Ze maken snelle en adequate hulpverlening mogelijk, wat levens kan redden en schade kan beperken. Het ontbreken van toegankelijke BHV-materialen tijdens een noodsituatie kan leiden tot ernstig letsel, dodelijke ongevallen, aanzienlijke schade, een slechte reputatie, hogere verzekeringspremies, strengere vergunningsvereisten en zelfs het intrekken van vergunningen.

In de kern draait het allemaal om voorbereid zijn. Met de juiste BHV-materialen op de juiste plek, kun je met een gerust hart zeggen dat je bedrijf klaar is voor de meest voorkomende calamiteiten

EHBO middelen

Waarom zijn eerste hulp uitrusting essentieel voor elk bedrijf?

Stel je voor: je collega snijdt zich per ongeluk in zijn vinger, en bloedt hevig. Paniek! Het is voor deze situaties dat een goed uitgeruste eerste hulp uitrusting in de buurt moet zijn. Met een paar snelle handelingen wordt de wond verzorgd en kan je collega snel weer aan de slag. Een eerste hulp uitrusting is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een eerste redmiddel bij noodgevallen.

Een goed gevulde EHBO-doos kan levens redden. Stelpen van levensbedreigende bloedingen, zoals ernstige bloedingen, en het uitvoeren van reanimatie met een AED, kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Een EHBO-uitrusting moet daarom meer bevatten dan alleen pleisters hoewel voldoende pleisters wel heel belangrijk zijn omdat zij het meest gebruikt worden.

Wat moet er in een standaard eerste hulp set zitten?

Elke EHBO-set moet volgens de richtlijnen bepaalde items bevatten:

  • Pleisters: Voor kleine wondjes.
  • Verbandmiddelen: Zoals drukverband en snelverband, essentieel voor grotere verwondingen.
  • Ontsmettingsmiddel: Om infecties te voorkomen.
  • Handschoenen: Voor hygiënische behandelingen.
  • Verbandschaar en pincet: Onmisbare hulpmiddelen voor het verzorgen van wonden.

De inhoud van een EHBO-set kan variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de specifieke risico’s. Een klein kantoor kan genoeg hebben aan een basisverbandtrommel, terwijl een fabriek misschien uitgebreide koffers nodig heeft met gespecialiseerde sets voor brandwonden (burnshield) en slagaderlijke bloedingen (tourniquets, opstopverband), en misschien zelfs meerdere AED’s.

Aanvullende items voor bedrijfsspecifieke risico’s

EHBO middelen zijn maatwerk, afgestemd op de specifieke risico’s van je bedrijf. Een bouwbedrijf heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een kantoorbaan. De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) vormt de basis voor de benodigde middelen en aantal BHV’ers. Kijk goed naar de specifieke risico’s van jouw bedrijfsomgeving en stem de inhoud van de EHBO-set  hierop af.

Onderhoud en vervanging van eerste hulpmaterialen

Een EHBO-set is alleen nuttig als de inhoud up-to-date en compleet is. Het is belangrijk om de materialen periodiek zelf te controleren en minstens jaarlijks door een gespecialiseerd bedrijf. Steriele en verpakte verbandmiddelen moeten voor het bereiken van de uiterste gebruiksdatum vervangen worden. Na elk gebruik moet de set direct worden aangevuld om altijd klaar te zijn voor het volgende noodgeval.

Bij Van Wees bieden we uitgebreide diensten voor het onderhouden en controleren van je EHBO-materialen. Zo ben je altijd verzekerd van een goed gevulde en werkende EHBO-uitrusting.

Brandblusmiddelen

Verschillende soorten brandblussers en hun toepassingen

Brandblusmiddelen zijn onmisbaar in elk bedrijf. Een kleine brand kan razendsnel uit de hand lopen, en dan zijn goed werkende brandblussers van groot belang. Maar wist je dat er verschillende soorten brandblussers zijn, elk geschikt voor specifieke soorten branden? Laten we de meest voorkomende bekijken:

Sproeischuim

Geschikt voor: Vaste stoffen branden (klasse A) en vloeistofbranden (klasse B), plus elektriciteitsbranden tot 1000 volt.

Koolzuursneeuw (CO2)

Geschikt voor: Vloeistofbranden (klasse B) en elektriciteitsbranden. Perfect voor serverruimtes, patchruimtes e.d. met veel elektronische apparatuur.

Poederblussers

Geschikt voor: Vaste stoffen branden (klasse A), vloeistofbranden (klasse B), en gasbranden (klasse C). Veelzijdig, maar kan een behoorlijke rommel achterlaten.

Brandslanghaspels

Geschikt voor: Vaste stoffen branden (klasse A). Handig voor grotere gebouwen, en vaak wettelijk verplicht.

Hoe kies je de juiste brandblusser?

De juiste brandblusser kiezen kan best lastig zijn. Het hangt allemaal af van de specifieke risico’s in je omgeving. Advies inwinnen bij een gecertificeerd bedrijf is hierbij geen overbodige luxe. Soms kan je brandverzekeraar ook specifieke eisen stellen aan de soorten blusapparaten die je moet hebben. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent op elke situatie.

Onderhoud en inspectie van brandblusmiddelen

Net zoals een auto regelmatig onderhoud nodig heeft, geldt dit ook voor brandblussers. Ze moeten tweejaarlijks (of jaarlijks) worden gecontroleerd door een gecertificeerd bedrijf, zoals Megakeur. Dit zorgt ervoor dat ze in topconditie zijn wanneer je ze het meest nodig hebt. Bij Van Wees bieden we deze inspecties aan via onze partners, zodat je altijd verzekerd bent van betrouwbare apparatuur.

Training voor het gebruik van brandblusmiddelen

Een brandblusser hebben is één ding, maar weten hoe je hem moet gebruiken is minstens zo belangrijk. Daarom is training voor medewerkers cruciaal. Weten welke blusser je moet gebruiken voor welk type brand, hoe je het apparaat activeert, en de juiste blustechniek kunnen een wereld van verschil maken.

Een effectieve brandblussertraining omvat:

– Gereedmaken van het blusapparaat

– Blustechniek en blustactiek

– Kennis van blusduur en worplengte per blusser

– Inzicht in de verschillende brandklassen

Bij Van Wees bieden we trainingen aan die je team voorbereiden op elk noodgeval. Zo ben je niet alleen goed uitgerust, maar ook goed voorbereid.

Evacuatiehulpmiddelen

Nooduitgangen en vluchtroutes

Een vlotte en veilige evacuatie begint bij goed gemarkeerde nooduitgangen en vluchtroutes. Dit is niet alleen een kwestie van gezond verstand, maar ook wettelijk verplicht. Zorg ervoor dat je gebouw volledig is uitgerust met duidelijke vluchtrouteaanduidingen, noodverlichting, en toegankelijke nooduitgangen met buitenverlichting. Dit kan het beste worden aangebracht door een gecertificeerd bedrijf, zodat je zeker weet dat alles voldoet aan de regels en altijd goed zichtbaar is, ook in het donker.

Evacuatiestoelen en matrassen

Maar wat als je collega’s hebt die minder mobiel zijn? Daar komen evacuatiestoelen en – matrassen om de hoek kijken. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om mensen die slecht ter been zijn veilig en snel uit een gebouw te krijgen, vooral van verdiepingen waar het gebruik van liften tijdens brand geen optie is. Met een evacuatiestoel of – matras zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht hun mobiliteit, veilig het pand kan verlaten.

Communicatiemiddelen voor tijdens een evacuatie

Tijdens een evacuatie is goede communicatie van levensbelang. Het begint allemaal met een duidelijk ontruimingssignaal. Dit kan een slow whoop zijn in gebouwen met een brandmeldinstallatie, of een ander helder signaal zoals een fluitje, luchthoorn, of megafoon. Belangrijk is dat iedereen dit signaal herkent en weet wat te doen.

Voor de communicatie tussen BHV’ers (Bedrijfshulpverleners) zijn portofoons vaak onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat BHV’ers onderling snel en efficiënt kunnen overleggen. Voor grote groepen mensen of in luidruchtige omgevingen, zoals scholen, is een megafoon ideaal om instructies duidelijk over te brengen.

Oefenen en testen van ontruimingsplannen

Een ontruimingsplan is alleen nuttig als het regelmatig wordt geoefend en getest. Dit is niet alleen wettelijk verplicht (artikel 15 Arbowet), maar zorgt er ook voor dat iedereen weet wat te doen in geval van nood. Bedrijven die regelmatig oefenen, kunnen hun gebouw in enkele minuten ontruimen. Oefenen leidt tot efficiëntie en kan levens redden.

Van Wees kan je begeleiden bij het opstellen en testen van ontruimingsplannen. Met onze expertise zorg je ervoor dat je ontruimingsplannen waterdicht zijn en effectief worden uitgevoerd. Door regelmatig te oefenen en te evalueren, kun je de effectiviteit van je plannen beoordelen en verbeteren.

Communicatie- en Alarmeringssystemen

Het belang van effectieve communicatie tijdens een noodsituatie

Stel je voor, er breekt brand uit in je bedrijf. Chaos! Hier komt het belang van effectieve communicatie naar voren. Tijdens een noodsituatie kan snelle en duidelijke communicatie letterlijk levens redden. Het helpt bij het coördineren van acties, vermindert paniek en zorgt ervoor dat iedereen weet wat ze moeten doen. Falen in communicatie kan rampzalig zijn, leiden tot misverstanden en mogelijk letsel en grote schade.

Verschillende soorten alarmeringssystemen

Er zijn verschillende soorten alarmeringssystemen, elk met een voordeel en een nadeel. Laten we eens kijken naar de verschillende systemen:

1. PZI (Personen Zoek Installatie) of semafoons (“piepers”)

Voordelen: Alarmeert alleen kernpersoneel zoals BHV en management. Snel, gericht en discreet.

Nadelen: Bereikt niet iedereen, dus minder geschikt voor algemene ontruimingen.

2. Portofoons

Voordelen: Ideaal voor interne communicatie binnen de BHV. Snel, gericht en discreet met oortjes.

3. Intercoms

Voordelen: Geschikt voor communicatie naar meerdere ruimtes tegelijk.

Nadelen: Worden zelden gebruikt in noodsituaties, minder flexibel dan portofoons.

4. Sirenes of slow whoops

Voordelen: Alarmeert iedereen tegelijk, zorgt voor onmiddellijke actie.

Nadelen: Wordt vaak genegeerd; is alleen effectief als passend gedrag geïnstrueerd wordt en geoefend.

Bij het kiezen van het juiste alarmeringssysteem voor jouw bedrijf moet je een balans vinden tussen noodzaak, nut en kosten. Een grondige Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kan hierbij helpen.

Portofoons zijn tegenwoordig betaalbaar en onmisbaar voor BHV. Ze zorgen voor snelle en duidelijke communicatie, waardoor misverstanden worden verminderd. Daarnaast kunnen megafoons nuttig zijn om grote groepen mensen aan te spreken, en PZI’s om snel BHV’ers te alarmeren.

Procedures en protocollen voor communicatie en alarmering

Effectieve communicatie tijdens een noodsituatie vereist goed doordachte procedures en protocollen. Dit moet maatwerk zijn voor jouw organisatie, en Van Wees kan hierbij adviseren. Het is essentieel dat alle medewerkers jaarlijks worden geïnformeerd over deze procedures, zoals wettelijk verplicht is (artikel 8 Arbowet).

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM)

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?

Persoonlijke beschermingsmiddelen, oftewel PBM’s, zijn te vergelijken met een persoonlijke bodyguard op de werkvloer. Ze zijn er om je fysieke veiligheid te vergroten bij een ongeval. Denk aan veiligheidsschoenen, brandvertragende kleding en helmen. Vooral BHV’ers in bedrijven waar deze middelen dagelijks gedragen worden, profiteren hier enorm van. Want zeg nou zelf, een BHV’er met een helm en stevige veiligheidsschoenen kan veel meer doen bij een brand dan iemand in een polyester/katoenen outfit.

Categorieën van PBM’s

PBM’s zijn er in allerlei soorten en maten, afgestemd op verschillende situaties:

Basis PBM’s

   – Veiligheidsschoenen: Beschermen je voeten tegen vallende voorwerpen en uitglijden.

   – Veiligheidshelm: Beschermt je hoofd tegen stoten en vallende objecten.

   – Veiligheidsbril: Beschermt je ogen tegen stof, splinters en chemische stoffen.

Aanvullende PBM’s

   – Afhankelijke Adembescherming: Essentieel bij blootstelling aan schadelijke gassen.

– Onafhankelijke Adembescherming: beschermt tegen rook en rookgassen zoals koolmonoxide; alleen voor Bhv’ers met medische keuring en opleiding

   – Valbescherming: Voor werken op hoogte.

   – Bescherming tegen gevaarlijke stoffen: Voor situaties waarbij je met chemische stoffen werkt zoals chemicaliënhandschoenen, chemicaliënpakken en gaspakken.

Essentiële PBM’s voor BHV’ers

Het is geen one-size-fits-all. De specifieke PBM’s die een BHV’er nodig heeft, hangen af van de risico’s in je bedrijf. Een goede Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) helpt hierbij. Hoewel PBM’s voor BHV’ers niet verplicht zijn, behalve als ze nodig zijn voor de dagelijkse werkzaamheden, is het verstandig om goed na te denken over wat jouw team nodig heeft.

Het juiste gebruik en onderhoud van PBM’s

PBM’s zijn alleen effectief als ze op de juiste manier gebruikt en onderhouden worden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat ze optimaal werken en helpt je snel gebreken op te merken. Denk aan het controleren van de helm op scheuren of de veiligheidsschoenen op slijtage. Door PBM’s regelmatig te inspecteren en goed te onderhouden, zorg je ervoor dat je team altijd beschermd is wanneer dat het hardst nodig is.

Conclusie

De veiligheid van je bedrijf staat of valt met de juiste BHV-materialen. Van herkenningsmiddelen zoals vestjes en helmen tot essentiële EHBO-middelen zoals verbandtrommels en AED’s, elk item speelt een cruciale rol. Brandblusmiddelen zoals draagbare blustoestellen en brandslanghaspels zijn onmisbaar voor het bestrijden van branden, terwijl goed gemarkeerde ontruimingsmiddelen en nooduitgangen zorgen voor een veilige ontruiming. Effectieve communicatie- en alarmeringssystemen, waaronder portofoons en alarmeringssignalen, zijn van groot belang tijdens noodsituaties. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals veiligheidsschoenen en helmen bieden de fysieke bescherming die BHV’ers nodig hebben om efficiënt op te treden. 

Door te investeren in deze top 5 BHV-materialen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen, zorg je ervoor dat je bedrijf altijd klaar is voor elk noodgeval.

Scroll naar boven