Safety Culture Ladder
Over Safety Culture Ladder
De Veiligheidsladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten.
Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De Veiligheidsladder is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken.
Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in een organisatie is, hoe hoger de toegekende laddertrede.
Hoe werkt de veiligheidsladder?
De veiligheidsladder is een helder en toegankelijk instrument voor het in kaart brengen, meten en het vergroten van het veiligheidsbewustzijn als kwaliteitsaspect binnen een organisatie. Het uitgangspunt is dat inspanningen voor het naar een hogere trede brengen van het veiligheidsgedrag worden beloond.
Waarom is het belangrijk voor uw organisatie?
Vanaf afgelopen 1 januari 2022 zal met de start van de Veiligheid in Aanbesteding (ViA) de verplichting van minimaal trede 2 in aanbestedingen van kracht worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt minimaal trede 3 verlangd van aannemers en onderaannemers die willen werken voor bouwondernemingen en opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend.
Dit is een gezamenlijk initiatief van inmiddels een Kerngroep van bedrijven zoals: ProRail, Heijmans, Dura Vermeer, Rijksvastgoedbedrijf, BAM, Rijkswaterstaat, Ballast Nedam.
De veiligheidsladder lijkt qua opzet op een ISO-georiƫnteerd beheerssysteem op het gebied van veiligheid. De veiligheidsladder kent 5 treden, in oplopend stadium van volwassenheid.
Van Wees Adviesgroep heeft ervaring bij het begeleiden van organisaties die willen worden gecertificeerd conform de veiligheidsladder.
Van Wees Adviesgroep heeft een duidelijk stappenplan opgesteld. Deze stappen kunnen wij met u doorlopen om de benodigde treden van de Veiligheidsladder te behalen.
Dit stappenplan geeft u inzicht in de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd om uiteindelijk te kunnen worden gecertificeerd.Ā Bijkomende voordelen zijn:
- Minder verzuim door het beperken van incidenten en ongevallen
- Continue verbetering van de veiligheidsprestatie voor de gehele sector
- Motiveren en binden van personeel door introduceren van een betere veiligheidscultuur
- Delen van informatie over de veiligheid binnen de sector
- Eenduidige weging van veiligheidscriteria bij aanbestedingen en gunningen
Voor wie is de veiligheidsladder?
De Veiligheidsladder is zo ontworpen dat deze toepasbaar is voor alle type bedrijven. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers.
Hulp nodig?
Wij helpen
u graag telefonisch!
Vraag een offerte aan
Vul het onderstaande contactformulier in om direct een offerte aan te vragen.